Tyveknob

Fra SPJDRpedia
Ad trefoil knot.svg Tyveknob
Tyveknob.jpg

Et tyveknob. Bemærk at de to tampe stikker ud på hver sin side af knobet.

Et tyveknob er en variation af Råbåndsknobet, der efter sigende kan bruges til at afsløre en indbrudstyv.

Instruktion

  1. Form en løkke på den ene tov-ende.
  2. Flet den anden tov-ende igennem løkken, så knobet får samme form som et råbåndsknob, men tampene stikker ud på hver sin side af knobet.

Tyveknobet er ikke stabilt lige som råbåndsknobet. Hvis du trækker hårdt i de lange ender af rebet, kan du se det "løbe", og til sidst går det op. Derfor bør du fravælge tyveknobet til fordel for råbåndsknobet, når du laver rigtigt tovværksarbejde.

Anvendelse

Bind et tov om din patruljekasse eller din teltindgang, så tovet "låser" kassen eller teltet. Bind tovet sammen med et tyveknob. Gå dig en tur i lejren, tag på løb eller til lejrbål.

Tanken er at en uopmærksom indbrudstyv vil tro, at rebet er bundet med et råbåndsknob. Han binder "låsen" op, stjæler nogle ting og binder så et råbåndsknob for at "slette sine spor". Men fordi det var bundet med et tyveknob, kan du nu afsløre, at der faktisk har været en tyv på spil.

Tricket virker bedst, hvis der normalt ville være bundet råbåndsknob om den tænkte genstand. En snor, der er bundet om toppen af en pose, er mere realistisk end en snor bundet om dine sko.

Et tyveknob stopper dog nok ikke en mestertyv. Historien kan bruges når man lærer om knob på en spejderlejr eller i et længere mødeforløb.

Tyveknobet i spejderverdenen

Til DM i Spejder 2010 handlede en del af temahistorien om, at et stort kunsttyveri blev afsløret på grund af et tyveknob.

Plakattekst fra DM i Spejder 2010.

Yderligere læsning

Ad trefoil knot.svg Knob og Stik
Knob Råbåndsknob, Tyveknob, Flagknob, Kirurgisk knude, Engelsk knob, Flamsk knob med to parter.
Stop-knob Enkelt knob, Flamsk knob, Stopknob med rundtørn.
Løbeknob Simpelt løbeknob, Slagterstik.
Faste øjer Flamsk knob med løkke, Pælestik, Dobbelt pælestik, Overhåndsknob på en bugt.
Andre knob Trompetstik, Præriens Rose, Hesteknob, Diamantknob, Venskabsknob, Tyrkisk sækkebåndsknob.
Stik Tømmerstik, Krydset dobbelt halvstik, Dobbelt halvstik, Baghåndsknob, Kvælerstik, Dobbelt halvstik om egen part, Dick Turpins stik, Slipstik, Slyngestik, Læsejlstik, Dobbelt halvstik med rundtørn, Galejstik.
Begreber Tovværk, Tamp, Bugt, Langtov, Halvstik.