Knob

Fra SPJDRpedia
Pælestik

Knob er en gammel traver i spejdersammenhæng. Knob handler om godt håndværk og om forberedelse, altsammen ting vi værdsætter som spejdere.

Historisk

Knobbinding er ligeså gammel som opfindelsen af rebet. Hvis du vil tøjre din okse eller din hest skal du bruge et godt knob, eller hvis du skal binde dit høstede korn i neg.

I en sejlbåd bliver knob et spørgsmål om liv og død. Alle sejl er sat med knob, og er de bundet forkert kan de enten ikke løsnes på det rigtige tidspunkt, eller også går de op på det mest ubelejlige tidspunkt.

Anekdote

Hovedartikel: Saving lifes with knots

"Vær beredt" lyder spejderbevægelsens ordsprog, og det er netop det knobbinding handler om. I Scouting for Boys referer BP en tragisk historie om to børn, der falder i en flod, men ikke kan redde sig op på grund af den stærke strøm. En menneskemængde samles, og der skaffes et reb, som kastes ud fra en bro som børnene passerer under. De får fat i rebet og forsøger at klatre op... men efter den hårde tur nedad floden har de ikke kræfter til at holde fast. De mister grebet og føres videre nedad den bidske flod. Her stopper BP og overvejer om børnene var blevet reddet, hvis blot en i mængden havde kunnet binde et dobbelt pælestik, så børnene kunne have hægtet sig fast i rebet...

Derfor: Vær beredt! Lær dine basale knob.

Teknik

Som vi kunne lære fra ovenstående anekdote handler al god knobbinding om forberedelse. Kan du ikke binde knobet, når du skal rejse tårnet eller fortøje skibet, har du ikke tid til at finde smartphonen frem og slå det op på nettet. Derfor har enhver dygtig knobbinder siddet og øvet sig på et stykke knobtov adskillige gange, inden knobet bruges ude i virkeligheden.

Den praktiske anvendelse af knop kan foregå både i den almindelige hverdag, men også til spejder hvor rafter sammenknyttes til store indgangsportaler eller spiseborde.

Begreber

Der findes et par tekniske begreber, som det er godt at kunne. Så er det lettere at forstå forklaringerne.

Knob-begreber
Begreb Forklaring
Tov / Reb Det du binder med
Tamp Den korte ende af tovet (som du binder med)
Langtov / den stående part Den lange ende af tovet
Bugt Et stykke på rebet
Knob Bruges til at binde reb sammen
Stik Bruges til at binde reb om en rafte

Videre læsning

Læs mere om de enkelte knob på kategori-siden knob.

Ad trefoil knot.svg Knob og Stik
Knob Råbåndsknob, Tyveknob, Flagknob, Kirurgisk knude, Engelsk knob, Flamsk knob med to parter.
Stop-knob Enkelt knob, Flamsk knob, Stopknob med rundtørn.
Løbeknob Simpelt løbeknob, Slagterstik.
Faste øjer Flamsk knob med løkke, Pælestik, Dobbelt pælestik, Overhåndsknob på en bugt.
Andre knob Trompetstik, Præriens Rose, Hesteknob, Diamantknob, Venskabsknob, Tyrkisk sækkebåndsknob.
Stik Tømmerstik, Krydset dobbelt halvstik, Dobbelt halvstik, Baghåndsknob, Kvælerstik, Dobbelt halvstik om egen part, Dick Turpins stik, Slipstik, Slyngestik, Læsejlstik, Dobbelt halvstik med rundtørn, Galejstik.
Begreber Tovværk, Tamp, Bugt, Langtov, Halvstik.