Flagknob

Fra SPJDRpedia
Ad trefoil knot.svg Flagknob
Flagknob.jpg

Et flagknob er et almindeligt spejderknob der især bruges til at binde flaget på flaglinien ved flaghejsning. Modsat råbåndsknobet kan flagknobet bruges til at forene to reb uanset deres indbyrdes tykkelse.

Instruktion

Flagknob instruktion.png

  1. Lav en løkke med det ene reb. På et flag er løkken formet i forvejen.
  2. Før enden af dit andet reb op igennem løkken; og bag rundt om det andet reb.
  3. Før til sidst reb-enden ind under sig selv.

Mange bruger en remse til at huske, hvordan flagknobet skal bindes. Remsen lyder almindeligvis som: "Op igennem søen, rundt om træet og ind under sig selv".

Videoinstruktion

Se hvordan du binder et flagknob, et flagknob med rundtørn og et flagknob med slip:

Anvendelse

Falgknobet bruges som sagt til forening af to tove uanset om tovene har samme eller forskellig tykkelse. Det er altså et godt og alsidigt knob, som enhver frisk spejder bør kunne binde.

Flagknob med rundtørn

Flagknobet kan risikere at gå op i det sjældne tilfælde, hvor det er bundet på meget stift reb, der ikke holdes stramt hele tiden. Man kan så tilføje en ekstra rundtørn til flagknobet, hvis man er nervøs for at knobet går op. Det kan også være nødvendigt ved flaghejsning, hvor flag-øjerne kan have mange forskellige og uhensigtsmæssige former.

Flagknob med slip

Flagknobet kan også bindes med et slipstik, så knobet let og elegant kan findes op igen. Det kan være en vigtig sikkerhedsforanstaltning når man bruger flagknobet til at binde et tykt og et tyndt reb sammen. Man kan også bruge et flagknob med slip som udløsningsmeksnisme, når man bygger kastemaskiner eller andre pioneringsværker med udløsningsmekanismer.

Ad trefoil knot.svg Knob og Stik
Knob Råbåndsknob, Tyveknob, Flagknob, Kirurgisk knude, Engelsk knob, Flamsk knob med to parter.
Stop-knob Enkelt knob, Flamsk knob, Stopknob med rundtørn.
Løbeknob Simpelt løbeknob, Slagterstik.
Faste øjer Flamsk knob med løkke, Pælestik, Dobbelt pælestik, Overhåndsknob på en bugt.
Andre knob Trompetstik, Præriens Rose, Hesteknob, Diamantknob, Venskabsknob, Tyrkisk sækkebåndsknob.
Stik Tømmerstik, Krydset dobbelt halvstik, Dobbelt halvstik, Baghåndsknob, Kvælerstik, Dobbelt halvstik om egen part, Dick Turpins stik, Slipstik, Slyngestik, Læsejlstik, Dobbelt halvstik med rundtørn, Galejstik.
Begreber Tovværk, Tamp, Bugt, Langtov, Halvstik.