Roland Philipps

Fra SPJDRpedia
Forsiden til genudgivelsen af Roland Philipps' bog om patruljesystemet fra 1930.

Roland Erasmus Philipps (f. 27. februar 1890, d. 7. juni 1916) var en tidlig spejderleder i London og en flittig spejderbogs-forfattter. Han var den anden søn af John Philipps, 1ste Viscount St. Davids og hans kone, Leonora Gerstenberg. Han blev uddannet på Twyford School, Winchester College og ved New College, Oxford.

Roland var en meget dygtig taler. Derudover var han meget samvittighedsfuld og involverede sig i et hav af velgørende foreninger, som han alle passede med stor flid.

I 1911 stiftede han første gang bekendtskab med spejderarbejdet, da han blev rekrutteret som leder i Blundellsands gruppe. Han kastede sig ind i bevægelsen med stor iver. Senere første hans arbejde i "The Union Castle Steamship Company" ham til London, og der blev han først assisterende distrikts-sekretær for East-London, og kort tid efter ansvarlig for al spejderarbejdet i hele East-London.

Spejder-idealerne

Blandt de tidlige spejderledere var det nok Roland Philipps, der både tænkte størst og troede mest på spejder-idéen. Selv Baden-Powell beundrede Roland, og beskrev ham blandt andet som en "fanatiker for spejder-idealerne".

Som eksempel husker hans nære ven, Stanley Ince, en episode fra et fælles tropsmøde i East-London i 1914, hvor der blev afholdt en konkurrence. Konkurrencen endte så tæt at den måtte afgøres af en dommer. Senere, da trofæet skulle overrækkes, buede den tabende trop af vinderne. Straks brød Roland ind og bekendtgjorde at:

"A Troop capable of such behaviour was not [a] Troop. They must start again from scratch and learn what Scouting meant"

Da Roland ved en anden lejlighed fik foreslået at serverer forkriskninger til et møde for at sikre et bedre fremmøde, sagde han blot:

"Chaps who come for coffee and buns can stay away. Scouts will come because they want to be better Scouts."

Roland havde samtidig en dyb forståelse for at det centrale i spejderarbejdet var spejderloven, spejderløftet og patruljesystemet. Hans måske mest kendte citat stammer fra hans populære bog "The Patrol System":

"Patruljearbejde er ikke én måde at lave spejderarbejde på. Det er den eneste måde!"

Frivillig soldat

Han meldte sig som frivillig i 1915 under første verdenskrig og drog til fronten hvor han opnåede titel af kaptajn. Han kæmpede i skyttegravene på vestfronten, hvor han blev dræbt d. 7. juni 1916 under slaget ved Sommes.

Eftermæle

Han testamenterede sit hus i London – stadig kaldet Roland House – til spejderbevægelsen i England. Huset var i brug frem til 1960, hvor det blev solgt.

Baden-Powell og mange andre fremtrædende spejdere fremdrog ham ofte som et lysende eksempel på en sand spejder.

KFUM-Spejdernes ungdomskurser Roland 1 og Roland 2 er opkaldt efter Roland Philipps.

Bøger

Henvisninger