Råbåndsknob

Fra SPJDRpedia
(Omdirigeret fra Råbåndsknobet)
Ad trefoil knot.svg Råbåndsknob
Raabaandsknob.jpg

Råbåndsknobet er det typiske spejderknob. Det er simpelt at lære og anvende, og derfor er råbåndsknobet et af de første knob, som mange spejdere lærer at binde.

Råbåndsknobet bruges til at forene to lige tykke stykker reb. Hvis rebet er for stift eller glat (f.eks. nylonreb), bør de to løse tampe i råbåndsknobet sikres til deres faste partner med et overhåndsknob.

Til at forene to ikke lige tykke stykker tov kan man bruge et flagknob.

Instruktion

  1. Ovenpå en enkeltknude bindes en "omvendt" enkeltknude, således at man ender med råbåndsknobets to karakteristiske sammenlåste løkker.
  2. Råbåndsknobets to løse ender kan sikres med et overhåndsknob om deres faste partner.

Instruktion i billeder

Instruktion på video

Anvendelse

Som sagt bruges råbåndsknobet til at forene to lige tykke stykker tov. Det er let at binde og let at løsne igen. På nylonreb skal de løse tampe på råbåndsknobet sikres med overhåndsknob om deres faste partner, da knobet ellers let kan gå op igen.

I militæret bruges råbåndsknobet f.eks. til at forlænge lunter til bombedetonatorer.

Variationer

En kællingeknude er et "forkert" bundet råbåndsknob. Kællingeknuden kan godt være ligeså stærk som råbåndsknobet, men er meget sværere at løse. Er man doven, siges det, at tre enkeltknuder bundet ovenpå hinanden er en mindst ligeså stærk knude som et råbåndsknob.

Et tyveknob er et råbåndsknob, hvor de to løse ender stikker ud på hver sin side af rebet. Tyveknobet er mest en sjov kuriositet uden nogen praktisk anvendelse.

Et tyvlingeknob er en kombination af et tyveknob og en kælingeknude. Det er mest kendt for at være virkelig god til at gå op.

Ad trefoil knot.svg Knob og Stik
Knob Råbåndsknob, Tyveknob, Flagknob, Kirurgisk knude, Engelsk knob, Flamsk knob med to parter.
Stop-knob Enkelt knob, Flamsk knob, Stopknob med rundtørn.
Løbeknob Simpelt løbeknob, Slagterstik.
Faste øjer Flamsk knob med løkke, Pælestik, Dobbelt pælestik, Overhåndsknob på en bugt.
Andre knob Trompetstik, Præriens Rose, Hesteknob, Diamantknob, Venskabsknob, Tyrkisk sækkebåndsknob.
Stik Tømmerstik, Krydset dobbelt halvstik, Dobbelt halvstik, Baghåndsknob, Kvælerstik, Dobbelt halvstik om egen part, Dick Turpins stik, Slipstik, Slyngestik, Læsejlstik, Dobbelt halvstik med rundtørn, Galejstik.
Begreber Tovværk, Tamp, Bugt, Langtov, Halvstik.