Pionering

Fra SPJDRpedia
(Omdirigeret fra Pionere)
Ad trileg.svg

Pionering er betegnelsen for at bygge konstruktioner med rafter og reb. konstruktionerne er ofte primitive, og praktiske art, såsom bioarker, broer og borde, men det kun fantasien der sætter grænserne. Med god planlægning, og øvelse kan der bygges alt fra forlystelser* til møbler og bygninger.

Pionering er grundstenen i godt lejrliv, hvor køkkenborde og spiseborde, latriner og affaldssortering gør lejrpladsen civiliseret at leve på i længere perioder.

Det er en ældgammel spejderdisciplin - oprindeligt introduceret af Baden-Powell selv - og ideel til at udvikle et godt og sundt samarbejde i patruljen.

Historisk

Pionering er en god gammel spejderdisciplin hentet direkte fra de britiske ingeniørtropper. De stolte britiske emperiebyggere havde behov for hurtigt at kunne bygge lejre, broer, veje, tårne ude i vildnisset, hvor der kun var uigennemtrængelig skov, myg og vilde dyr.

Ingeniørene skulle altså hurtigt kunne forvandle skoven til en fint fremkommelig hovedvej inden hovedstyrken kom taktfast marcherende. Løsningen var hurtigt at binde afgrenede trærafter sammen med stærke reb.

Til at holde alle rafterne sammen, blev der brugt nogle hurtige, sikre og holdbare reb-besnøringer.

Håndværk

Pionering er et håndværk der kræver at man mestrer nogle basale besnøringer og generelle pioneringsprincipper.

Rafter

Hovedartikel: Rafter

Rafter er afgrenede træer (for det meste frisk fyr). Fyrretræerne er spændstige og kan holde til meget. Jo mere ensartet raftens tykkelse er, jo bedre. Normalt rejses rafterne med den tykkeste ende nedad for at give stabilitet.

Gamle (10 år) og tørre rafter knækker let og bør ikke bruges til seriøs pionering. I stedet kan de skæres op og bruges som brænde.

Reb

Hovedartikel: Reb

Gode reb er et must, hvis man vil udføre fornuftigt pioneringsarbejde. Det billigste er at købe 200 m Manila reb, skærer det i længer af 5-6 m og afslutte de løse ender med en spansk takling. Det kræver lidt forberedelse, men kan sagtens fungere som en udmærket vinteraktivitet.

Gode reb er det vigtigste når man skal udføre godt pioneringsarbejde, og derfor er det ekstra vigtigt at passe godt på de reb, man har. Almindeligvis kvejles rebene op og lægges i bundter med ti reb i hver, så de er lette at tælle, når man skal i gang med at bygge.

Besnøringer

Besnøringer bruges til at holde rafter sammen med. Hver besnøring begynder normalt med at binde torvets ene ende fast med et tømmerstik, og hver besnøring slutter med at binde den anden tovende fast med et dobbelt halvstik.

Der er udviklet forskellige typer af besnøringer til forskellige formål:

Simpel besnøring
Bruges mest i toppen af A-bukke, trebukke og så videre. Hurtig at binde, men med begrænset holdbarhed. Den simple besnøring handler stort set bare om at vikle rebet om rafterne.
Ottetalsbesnøring
Et alternativ til en simpel besnøring, der holder væsentlig bedre.
Vinkelbesnøring
En af de mest kendte besnøringer, men ikke en af de mest brugte. Bruges til at binde to rafter sammen, der krydser hinanden i en ret vinkel.
Krydsbesnøring
Bruges til at binde rafter sammen med som krydser hinanden i et kryds. Virker også ved en ret vinkel. Nok den mest brugte besnøring.

Derduover findes der et par utraditionelle besnøringer, der normalt holder dårligere, men til gengæld er væsentlig hurtigere at binde.

Japansk krydsbesnøring
Et hurtigt alternativ til den traditionelle krydsbesnøring.
Fillipinerbesnøring
Et andet alternativ til den traditionelle krydsbesnøring, der er meget hurtig at binde, fordi i stedet begynder med et slyngestik og afsluttes med et flagknob.
Årepressebesnøring
Et hurtig besnøring der binder to eller flere rafter sammen, men ikke kan tåle den store vægt.

Taljer og trisser

Vil du bygge en kran, en hængebro, en katepult eller skal du bare hejse noget meget tungt, meget højt op? Så skal du bruge en trisse eller et taljetræk.

Taljetrækket består af flere trisser, hvor det smarte er at taljetrækket kan gøre det meget lettere at hejse tunge ting. I stedet for at bruge mange kræfter på at trække en tung ting op, skal man i stedet bruge masser af reb, til at reducere den kraft du skal trække med.

Forankringer

Mange projekter skal fastgøres til jorden. Det kan være overdækning, svævebaner, tårne eller andre konstruktioner der kræver en solid jordforbindelse. Der findes generelt flere forskellige forankringer,

Pioneringsprincipper

Det er ikke nødvednigvis let at bygge med trærafter, og hvis man bare går i gang på må og få ender man let med en noget vakkelvorn og ubrugelig konstruktion.

Det vigtigste princip for pionering er trekantprincippet, der grundlæggende siger at tre rafter, der er bundet sammen i en trekant er altid solidt, og binder du dem sammen i firkanter bliver det vakkelvornt'. Så sørg for at jeres konstruktion indeholder så mange trekanter som muligt!

Bukke

Stort set alle pioneringsprojekter begynder med en eller flere "bukke". De mest almindelige er en A-buk, en trebuk eller en firbuk. Bukke har en masse "indbyggede" trekanter og er gode hvis man har et projekt hvor man skal op i højden.

Planlægning og Minipionering

Hovedartikel: Minipionering

De fleste pioneringsprojekter skal planlægges godt inden man kaster sig over rafter og reb. Det kan gøres med papir og blyant, hvor man forsøger at tegne konstruktionen og markerer hvilke besnøringer der skal bruges. Efter at have optalt besnøringsreb og rafter, kan man gå i gang med at bygge sit nye store projekt.

Er man specielt påpasselig, kan man også bygge en model af pioerningsprojektet, ved at bruge blomsterpinde for rafter og elastikker for reb. Denne form for modelbygning kaldes ofte for minipionering, men selv om det lyder let, er det ofte svært at opnå gode resultater med minipionering.

Regler

Så vidt det vides gælder følgende regler, men vi har ikke kunnet finde nogen kilde:

Arbejder man i over to meters højde (hvilket man let kan komme til på forskellige pioneringsprojekter), bør man bære en arbejdshjelm. Når konstruktionen er færdig og sikret med rækværk, kan man godt færdes på den uden at bære hjelm.

Pioneringsprojekter

Man kan bygge hvad som helst med rafter, så det er kun fantasien der sætter grænser. Der er dog nogle projekter som enhver spejder stifter bekendtskab på et eller andet tidspunkt:

Spisebord
Det arketypiske pioneringsprojekt er spisebordet. Et spisebord kan have mange former og størrelser. Nogle har overdækning, indbygget køkkenplads og ildsted, mens andre blot har et bord til stående taffel.
Indgangsportal
Indgangsportalen til lejrpladsen er perfekt til at prale med alle jeres pioneringsfærdigheder. Jo vildere og flottere, jo mere streetcred scorer I ude i lejren.
Tårne
Et tårn er et standard-pioneringsprojekt. Det gør det dog ikke mindre sjovt at bygge et tårn, fordi du efter et godt fuldendt stykke håndværk, lige pludselig står flere meter over jordoverfladen kun understøttet af dine egne evner til at binde et tømmerknob. Vi håber du har øvet dig :).
Broer
En bro er også et spændende pioneringsprojekt. Det er ofte sværere, fordi man ikke kan stå ude i vandet og bygge, men kun kan arbejde på åens ene bred.
Tømmerflåder
Et par olietønder kan hurtigt bindes sammen med granrafter og reb, og så har du din egen tømmerflåde. Og så kan man ellers se om konsturktionen kan holde hele vejen over søen, eller man må give op halvvejs, og svømme i land med de sørgelige rester :).

Andre mere eller mindre vilde projekter:

  • Kastemaskiner - Der er en naturlig fascination af at kunne bygge sin egen blide eller katapult. Her er det vigtigt at man har styr på sikkerheden, selv om det ofte er svært at få en kastemaskine til at virke.
  • Svævebaner - Kræver en skråning, to A-bukke, nogle gode forankringer, en talje, et langt reb og lidt sund fornuft omkring sikkerhed.
  • Raftetog - En fuldt ud pioneret togbane med skinner og vogn.
  • ... tilføj dit gode eksempel...

Eksterne henvisninger

pioneeringprojects.org
Pioneeringprojects indeholder en masse arbejdstegninger, små foldere og andet der kan bruges som inspiration til pionering. Siden er dog på engelsk, men finder man først de ønskede tegninger, er det let at forstå.
Scout Engineering]
En lille hånbog udgivet af det irske spejderkorps, som indeholder mange gode tips og tricks til pionering. En god introduktion til pionering på engelsk.