Brænde

Fra SPJDRpedia

Brænde bruges når man vil bygge et bål. Godt brænde er tørt, og brænder med en klar flamme uden røg. Vådt brænde giver megen sod på gryderne og brænder med megen røg.

Brændeværdi

Brænde af forskellige træsorter har forskellige brændeværdi. Gran og fyr har en lav brændeværdi per rum-meter, og brænder hurtigt; mens tættere træ som eg og bøg, der har en større brændeværdi per rum-meter, brænder længe og giver gode gløder.

Tørring af brænde

Nyfældet træ er dårligt brænde fordi træet indeholder meget væde. Fældet gran skal tørre omkring et halvt år[1] over sommeren, mens tættere træ som eg, bøg og ask skal tørre i helt op til halvandet år.

Efter træfældningen kløves brændet og stables under et halvtag. Sørg for at der er god luft-cirkulation og at væde ikke kan trænge fra jorden og op i brændet. Tør ikke brænde indenfor i for eksempel en kælder, da væden fra brændet kan sætte sig i væggene og give skimmelsvamp.

Hvor meget brænde skal jeg bruge?

Brænde måles i hvor meget du fylder, så prisen er angivet i kroner per rum-meter (m3). Man regner med 0,6 - 0,8 m3 blandet brænde per person for en uges lejr.

Hvordan ser jeg forskel på tørt og vådt brænde

Brænde skal helst have mindre end 18% væde i sig når det brændes. Ellers brænder det dårligt og giver megen os. Vi har skrevet en guide til hvordan du lærer at finde tørt brænde.

Henvisninger