Minipionering

Fra SPJDRpedia

De fleste pioneringsprojekter skal planlægges godt inden man kaster sig over rafter og reb. Det kan gøres med papir og blyant, hvor man forsøger at tegne konstruktionen og markerer hvilke besnøringer der skal bruges. Efter at have optalt besnøringsreb og rafter, kan man gå i gang med at bygge sit nye store projekt.

Er man specielt påpasselig, kan man også bygge en model af pioerneringsprojektet, ved at bruge blomsterpinde for rafter og elastikker i stedet for reb. Denne form for modelbygning kaldes ofte for minipionering, men selv om det lyder let, er det ofte svært at opnå gode resultater med minipionering.

Størrelsesforhold

For at minipionerings skal kunne bruges som en del af planlægningen, er det vigtigt at man bygger en fuldstænding kopi af den planlagte konstruktion.

Det gøres ved at klippe blomsterpindene ud i længder svarende til størrelsesforholdet 1:10. En 1m rafte bliver altså til 10 cm i virkeligheden, og en 4 m rafte bliver til 40 cm. Med det forhold bliver projektet ikke for småt at sidde og nørkle med.

Skal man i stedet bygge et noget vildere projekt, kan det være en fordel at arbejde i størrelsesforholdet 1:20, så de lange 8 m rafter kun bliver til 40 cm blomsterpinde.

Tips og tricks

Vil man have et pænt resultat, kan det være en fordel at markere de steder på blomsterpindene, hvor der skal bindes en besnøring. Det kan for eksempel gøres ved at skære en lille rille hele vejen rundt om pinden. På den måde forhindrer man at besnøringerne flyttes for meget rundt, og ender mystiske steder.

Pyntepionering

Nogle gange bygger man minipionering som et kunstværk i sig selv, og her er målet altså at få pioneringsprojektet til at se så godt ud som muligt. Man bør derfor finde nogle lidt tykkere rundtstokke til rafter (1 cm i diameter plejer at virke godt). Dernæst samler man pindene med elastikker, så det sidder rigtigt sammen.

Så kommer pillearbejdet: Én for én afmonterer man elastikkerne, og sætter pindene sammen med en klat lim. Ovenpå limen binder man en rigtig besnøring med et stykke tynd bomuldssnor. Når besnøringen er færdig, lakeres den med noget gulvlak, så den ikke går op igen.

Pynteminipioerning er lidt spejderudgaven af at samle modelfly eller male tinsoldater/Warhammer-figurer. Det fungerer bedst, hvis man er en eller to dedikerede spejdere der arbejder på projektet der godt kan tage en hel dag at få færdigt. Det er generelt svært at engagere en hel patrulje til at sidde og nørkle med pyntepionering.