Sankt Georg

Fra SPJDRpedia

Sankt Georg og dragen, er en gammel legende om ridderen Sankt Georg, der - kort sagt - dræber den onde drage. Spejderbevægelsen afholder Sankt Georgs dag d. 23. april hvert år, hvor vi som spejdere aflægger Spejderløftet og bekræfter, at vi vil gøre vores bedste for at overholde Spejderloven.

Sankt Georg i "Scouting for Boys"

Sankt Georg, som symbol på den gode spejder, er lige så gammel som spejderbevægelsen selv. Allerede i første udgave af Scouting for Boys, bliver Sankt Georg nævnt i forlængelse af hans tekst om ridderlighed og Kong Arturs riddere om de runde bord.

De havde valgt Sankt Georg som deres helgen, for han var den eneste helgen der red på en hest. Han er kavaleriets helgen og skytshelgen for England.

Han er også skytshelgen for spejdere over hele jorden. Derfor bør alle spejdere kende hans historie.

Sankt Georg blev født i Kappadokien i år 303 og blev kavalerist i den romerske hær da han var 16. Han blev hurtigt kendt for sit mod.

Engang kom han til byen Selem, hvor der boende en drage i nærheden. Dragen spise et menneske om dagen, og indbyggerne trak lod imellem sig om hvem der skulle ofres til dragen. Den dag Sankt Georg kom forbi, havde lodtrækningen udpeget kongens datter Cleolinda til ofring. Sankt Georg besluttede sig for, at hun ikke skulle dø. Han red ud til den mose hvor dragen boede og slog den ihjel.

Sankt Georg havde de egenskaber en spejder skal have. Da han stod ansigt til ansigt med faren - selv i skikkelse af noget så voldsomt som en drage - så blev han ikke bange eller flygtede, men gik til angreb med alle de kræfter han og hans hest havde.

Selvom han var dårlig udrustet og kun havde et enkelt spyd, så red han ind, gjorde han sidt bedste og endte til sidst med at overvinde en udfordring som ingen andre før han havde turde at gøre noget med.

Det er præcis sådan en spejder skal gøre når han møder modgang eller vanskeligheder, ligegyldigt hvor store eller frygtindgydende de virker eller hvor dårlig forberedt man er. En spejder skal bekæmpe det, klart og selvsikkert, med alle de kræfter han kan ligge i det. Hvis man gør sådan, skal det nok lykkedes.

Det er Sankt Georgs dag den 23. april. Her skal enhver spejder bruge dagen på at tænke over spejderløftet og spejderloven. Husk dette næste gang det bliver den 23. april og send dine hilsner til spejdere overalt på jorden.

 
— Egen oversættelse af Scouting for Boys, Baden Powell

BP brugte legenden til at symbolisere spejderne som vore dages heltemodige riddere, der bekæmper ondskaben i verden.

Sankt Georg og Darth Vader.jpg
ArtikelstumpStub
Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe alle os andre ved at udvide den.