KFUM-Spejdernes Depot A/S

Fra SPJDRpedia
Se også Historien om KFUM-Spejdernes salg af uniformer

KFUM-Spejdernes Depot A/S var en butik der solgte spejderuniformer, logovarer og campingartikler for KFUM-Spejderne i Danmark. Depotet blev oprettet 5 år efter indstilling fra KFUM-Spejdernes landsmøde i 1929 og længere tids forsøg på at etablere et samarbejde med enten KFUK-Spejderne, FDF eller DDS.

KFUM-Spejdernes Depot A/S åbnede formelt d. 18. marts 1934. Der åbnede kort efter egen butik i Løngangsstræde 16, der var det udsmykket som et blokhus. Det var mange frivillige spejdere og ledere, som havde brugt deres fri-aftener på at gøre butikken klar til åbning. Butikken samarbejdede fortsat med den tidligere leverandør af uniformer, Carl Lønberg, og førte også telte og kogesæt.

Det gik i begyndelsen godt med butikken, men især i nedgangstider blev butikken ramt hårdt, som følge af en stor udestående gæld fra grupperne til depotet. I 1949 måtte hovedbestyrelsen i KFUM-Spejderne blandt andet eftergive lidt over halvdelen af en gæld på 70.000 kr (ca. 1.5 millioner i 2020-penge).

Udgivelsen af bøger havde i lang tid foregået gennem butikken men i 1954 valgte HB at skille forlagsvirksomheden fra i Spejderforlaget. Bemærk dog at en række udgivelser allerede blev udgivet under navnet Spejderforlaget i årene op til 1954 (selvom forlaget altså ikke fandtes endnu).

Depotet havde i sin storhedstid tre afdelinger i henholdsvis Esbjerg, Århus og København.

Efter længere tids underskud blev depotet lukket i 1971 og KFUM-Spejderne solgte herefter uniformer gennem KFUK-Spejdernes butik, Grønvirke A/S.

Kilder

  • "En saga grøn - om 75 KFUM-Spejderår" af Benny Harthøj, Spejderforlaget, 1985.