Wiki (hjemmeside)

Fra SPJDRpedia

En wiki er en hjemmeside, hvor det er muligt at tilføje og redigere i hjemmesidens indhold. Dem mest kendte wiki'er er Wikipedia.org, der ligger i top 10 over verdens mest besøgte hjemmesider.

En wiki er ofte skabt i et samarbejde mellem mange bidragydere, spredt over større geografiske områder og kun forenet gennem arbejdet med artiklerne på den pågældende wiki. Derudover er det almindeligt at indholdet på en wiki, bliver frigivet under en fri licens. Blandt andet er al Wikipedias tekst udgivet under licenserne GNU General Public License eller Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 3.0 Unported.

Wiki-hjemmesider er også kendt for deres karateriske og forsimplede opsætnings-syntaks, som man bruger til formatere de enkelte wiki-artikler.

Udenlandske spejder-wikier

Flere forskellige spejderkorps arbejder med wiki-hjemmesider. Blandt dem finder man bl.a.

scoutwiki.org
ScoutWiki er tænkt som en pendant til Wikipedia, med wikis på mange forskellige sprog og et fælles billedarkiv. De mest aktive er nok den franske, finske, nederlandske og danske.
FOSwiki
Foswiki/Wikidoc er en tilsyneladende velfungerende wiki for spejder-organisationen FOS Open Scouting i Nederlandene.
en.wikipedia.org/wiki/Scouting
Engelsk wikipedias afdeling om spejderi. Er godt udført og indeholder ganske mange guldkorn.

Danske spejder-wikier

Udover SPJDRpedia findes der forskellige mere eller mindre vellykkede danske spejderwikier.

da.wikibooks.org/wiki/Spejderleksikon
En dansk wiki-bog omkring spejder. Indeholder gode ting sager, men er stadig ufærdig. Kunne sikkert godt bruge nogle gode skribenter (hint, hint, blink, blink).
da.scoutwiki.org
Den danske udgave af scoutwiki.org. Den har været forstenet et par år, men er genopstået med nyt skin, daglig aktivitet og stadigt stigende indhold.
spejderwiki.dk
En dansk side, sikkert oprettet af en entusiastisk spejder. Er dog nok mest et eksperiment, og er blevet offer for spam-bots.
da.wikipedia.dk/wiki/spejder
Dansk Wikipedias afdeling omkring spejder. Kunne sikkert godt trænge til et løft, men Wikipedias generelle indhold, giver ikke plads til meget andet end oversigtsartikler.

Kender du flere danske wiki-projekter skal du endelige tilføje dem til listen.

Andre danske spejder-opslagsværker