Mafia

Fra SPJDRpedia

Mafia er en leg der kan leges med mindst seks deltagere både indendørs og udendørs.

En moderator styrer spillets gang. Spillet begynder med at moderatoren i hemmelighed udpeger mafia-medlemmer og specialister. I den indendørsudgave sidder deltagerne med lukkede øjne i en rundkreds, og moderatoren går rundt og prikker de udvalgte personer.

Spillet består af to faser: nat og dag. Spillet begynder med nat, hvor mafiaen vågner (åbner øjnene), og beslutter sig hvor hvem de vil "dræbe". Det bliver så dag og hele byen vågner. Moderatoren fortæller så hvem der er død i løbet af natten, og byen skal nu vælge en person der skal hænges for mordet. Når en beslutning er truffet træder den "dømte" ud af spillet, og moderatoren fortæller om han var mafia (skyldig) eller uskyldig.

Det bliver så nat igen, og spillet fortsætter indtil alle mafiaer er blevet hængt, og byen vinder, eller mafiaerne udgør mere end halvdelen af byen.

Udvidelser

Er der mange deltagere, kan man eventuelt udpege to forskellige mafia-bander, der så også kæmper indbyrdes. Almindelige spil udvides også ofte med specialroller.

Specialroller

Udover mafia er der normalt en eller flere specialroller:

Doktoren
Når doktoren vågner om natten vælger han en person, som han vil beskytte mod et mafia-drab.
Politimanden
Når politiet vågner kan han udpege en person og spørge moderatoren om vedkommende er mafia (skyldig) eller uskyldig.
Backup Doktor/Politimand
En ekstra udpeget bybo, som bliver Doktor eller Politimand, hvis den rigtige Doktor/Politimand bliver dræbt eller hængt.

Særlige specialroller

Man kan variere specialrollerne i et væk... og kun fantasien sætter grænser. Her er et par eksempler til inspiration:

Selvtægtsmanden
En almindelig bybo, der selv har mulighed for at dræbe en person om natten.
Pendler
En almindelig bybo som forlader byen hver nat og derfor er immun overfor politimandens undersøgelser og mafiaens drabsforsøg.
Godfather
En mafioso, der er immun overfor politimandens undersøgelser, og selvtægtsmandens drab.

Mafia udendørs

Mafia kan - ligesom Hitman - leges udendørs i løbet af et længere spil. Spillet kan foregå på lejren i under de sædvanlige aktiviteter. Her skal mafierne finde tid og sted til at blive enige om deres drab. Efter hvert drab samles lejren så for at finde en mistænkt, der skal "dømmes". Herefter fortsætter de almindelige aktiviteter indtil mafiaen igen har dræbt en person, og så videre.

Man kan organisere spillet via SMS, så al information sendes frem og tilbage mellem spillerne og moderatoren. Alle mafioso skal så sende samme navn til moderatoren for at foretage et drab. Her vil det være vigtigt at kunne udspionere eventuelle mafiaoso, så de lettere kan afsløres.

Yderligere Læsning