Mærker

Fra SPJDRpedia

Historien bag mærker på uniformen

Spejdere har siden spejderbevægelsens grundlæggelse brugt forskellige mærker til at signalere færdigheder, tilhørsforhold, mm. Metoden kom fra Baden Powell, som jo fandt sin inspiration til spejderbevægelsen i Militæret. I militæret har man i mange år brugt mærkerne til det samme.

Mærkerne er med til at gøre spejderne let genkendelige, uanset hvilket korps de tilhører. Uniformens farve signalerer hvilket korps man tilhører, men alle spejdere bærer mærker på uniformen og bærer et spejdertørklæde.

Mærkernes betydning

Tilhørsforhold

  • WOSM mærker
  • Korpsmærker
  • Divisionsmærker
  • Distrikstmærker
  • Årsstjerne: Årsstjerner er mærker med et nummer på, som fortæller hvor mange år, du har været spejder. De uddeles i mange grupper ofte i forbindelse med en Nytårsparade eller en Sommerfest - så tager man den gamle årsstjerne af sin uniform og syer en ny på.

I KFUM-spejderne findes også årsstjerner af metal - som man syer på i stedet for stofmærkerne. Der findes en årsstjerne for 10 år og for 25 år.

Aktivitetsmærker

  • Korpslejr- og Landslejr-mærker
  • Mærker for specielle lejre
  • Mærker for specielle løb, herunder løb i Adventurespejd-Ligaen

Mærkernes placering

Det er meget forskelligt, hvor mærkerne skal sidde på uniformen - men hvert korps har visse regler for bestemte mærkers placering. For KFUM-spejderne er her en oversigt over tilgængelige mærker:

Aktivitetsmærker kan eksempelvis sidde på armen.

Typer af mærker

Strygemærker

Strygemærker er meget lettere at sætte på stof, da bagsiden indeholder en strygelim, som hæfter mærket fast på uniformen. Ulempen er, at det ikke sidder særlig godt fast, så vil du være helt sikker på at mærket skal holde i mange år, så skal du hellere satse på:

Stofmærker

Stofmærket er det mest almindelige type mærke på spejder uniformer. Mærkerne er er vævede / syede mærker, som syes fast på uniformen med sytråd.

Design og produktion af mærker

De mest almindelige mærker, som korpsene sælger til medlemmer, bliver produceret i store styktal i udlandet, hvorfor prisen kan holdes nede. Vil man selv i gang med at lave et mærke til en lejr, et løb eller en aktivitet, findes der forskellige virksomheder, som kan fremstille mærkerne professionelt (eksempel her og her).

Mærker i andre lande

Nogle spejderkorps har meget flotte, store, farvestrålende mærker, og nogle korps i andre lande har ikke engang regler for hvilke mærker man har på uniformen.

Mærkesamling

Det kan være en hobby at samle på spejdermærker. Især på korpslejre og Jamboree's ser man ofte stor aktivitet med spejdere, som bytter sig til mærker fra andre lande.

Hvad skal jeg bruge mine gamle mærker til?

De mærker du ikke længere kan eller har lyst til at bære på uniformen, og de mærker du måtte have byttet/samlet dig til, kan du eksempelvis sy på din jakke i stedet, på din bålkappe, på din rygsæk eller lignende.

Eksempler på Mærker

Korps- og spejderbevægelses-mærker

Korpslejrmærker

Spejdercenter-mærker

Løbsmærker

Aktivitetsmærker

...

Vandreskjold

Årsstjerner og mødestjerner

Hjemmelavede mærker

Distriktsmærker og Divisionsmærker

Enhedsmærker

Specielle mærker

Kursus-mærker

Udenlandske mærker