Lejrbål

Fra SPJDRpedia

Lejrbål er et underholdende, hyggeligt og højtideligt show, der normalt opføres omkring et bål om aftenen på en spejderlejr. Lejrbålet består af en blanding af sketches, sange, skuespil, konkurrencer og historier. Lejrbålet arrangeres og styres af en lejrbålsleder, mens ledere og spejdere bidrager med underholdningen.

Lejrbålets opbygning

Et lejrbål skal kunne rumme mange følelser.

 • En højtidelig stemning af fællesskab omkring bålet.
 • En munter og løssluppen stemning under sanglege og sketches
 • En spænding og måske endda lidt gys og ulykke under en lejrbålshistorie
 • Stilhed og eftertænksomhed under en aftensang

For at kunne føre deltageren igennem alle disse forskellige følelser, kan lejrbålslederen prøve at tænke lejrbålets forskellige dele ind i en stemningskurve, af "uppers " og "downers". En vild sangleg vil f.eks. være en "upper" der for folk op at køre. Et bålvers eller en stille aftensang vil derimod være en downer der får deltageren ned i tempo.

Man kan ikke forvente at lejrbålets deltagere vil være klar på at grine og hygge sig lige med det første, så lejrbålslederen må prøve at bygge en stemning op undervejs i lejrbålet. Helt overordnet kan lejrbålslederen starte roligt med en sang eller bålvers og herefter går videre til sketches, konkurrencer og skuespil, og sidst lade stemningen falde igen med et par stille sange, inden lejrbålet afsluttes.

H-H's guide til at opbygge et lejrbål

Hans-Henrik, som imellem spejdervenner bliver kaldt H-H, har givet os denne her skabelon til hvordan man kan bygge et lejrbål op. Det er selvfølgeligt helt op til den enkelte lejrbålsleder at lave sine egne versioner, men man kan med fordel gå ud fra denne skabelon, og tilpasse den til sit eget temperament og stil.

 1. Bålvers
 2. Åbningssang
 3. En konkurrence
 4. Sketch fra patruljerne
 5. Sangleg
 6. Nævn lidt fra dagen der er gået - eventuelt lejravis
 7. Sketch fra Lederne eller de ældre patruljer
 8. Sangleg
 9. Lejrbålshistorie
 10. Aftensang
 11. Godnat

Bålvers

Når deltagerne samler sig om bålet og kigger ind i flammerne, kan lejrbålslederen starte lejrbålet med et bålvers. Bålverset er et lille digt som lejrbålslederen fremsiger. Man kan digte en vers selv, eller læse et vers fra en sangbog, f.eks. fra disse sange:

 • Første vers af "Vi har lejrbål her"
 • Første vers af "Tænd op ver ild"

Åbningssang

Formålet med første sang at få deltagerne til lejrbålet til at føle sig velkomne. Lejrbålslederen kan med fordel vælge en sang, som er kendt blandt spejderne. Der må også gerne være lidt gang i den. Det er godt, hvis det er en sang, hvor deltagerne skal bidrage lidt, f.eks. gennem at klappe, synge i kanon eller en vekselsang. Det kunne f.eks. være "Vi har lejrbål her"

En konkurrence

En konkurrence er et skridt op af stemningskurven. Først lyttede deltagerne til et bålvers, så sang de i fællesskab, og nu er der nogen der skal ind på scenen og optræde for de andre. Der vil ofte være 3 deltagere der konkurrerer, gerne blandt frivillige blandt deltagerne.

Nogle konkurrencer er en slags dække over nogle ret grovkornede løjer, som enten bringer deltagerne i nogle ret pinlige situationer foran andre, eller også er de designet til at der er en af de "udvalgte frivillige", der skal tabe. Som lejrbålsleder skal du gøre lejrbålet, til en sjov og tryg oplevelse for alle. Hvis den grovkornede humor skal frem til lejrbålet, så sørg for at det går ud over nogle der kan tåle mosten - det vil ofte være lederne eller lejrbålslederen selv.

Sketch fra patruljerne

En sketch er oftest en vittighed der bliver opført som et skuespil, men det kan være næsten alt så længe at der er skuespil og sjov involveret. Det er måske ikke alle sketches der er lige sjove, men det har den store fordel, at de har en fast form. Med en indøvet sketch kan ulve, juniorer og andre uerfarne der er usikre på scenegulv, alligevel gå på scenen med en skabelon de kan forholde sig til.

Som lejrbålsleder kan du med fordel tale med de deltagere der skal opføre sketchen, før at lejrbålet går i gang. Sørg gerne for at de husker at:

 • Introducerer personerne i sketchen og stedet. Det giver publikum en chance for at forstå hele baggrunden for vittigheden.
 • Tale så højt og tydeligt at alle kan høre

En sketch kan f.eks. være "The Four Yorkshiremen" eller "Har du majs" (Sketch)

Sangleg

Nævn lidt fra dagen der er gået - eventuelt lejravis

Sketch fra Lederne eller de ældre patruljer

Sangleg

Lejrbålshistorie =

Aftensang

Godnat

Lejrbål på større lejre

På større lejre som Spejdernes Lejr eller Korpslejre opsættes større scener - i stil med traditionelle openair koncertscener og evt. med en eller flere storskærme, så alle de tusinde lejrdeltagere kan følge med.

Henvisninger