Hvordan sniger man sig ind på et dyr

Fra SPJDRpedia

Ja, hvordan sniger man sig egentlig ind på et dyr? Du har måske set en eller et rådyr og du vil gerne se det tættere på. Måske knipse et godt fotografi. Men hvordan?

Det er en svær udfordring, der kræver fokus og øvelse. Og det er virkelig nervepirrende at mave sig helt forsigtigt hen til et rådyr, betragte det mens det spiser, og så forsigtigt mave sig væk igen uden at dyret bemærker noget.

Dyrs sanser fungerer lidt anderledes end vores egne, og derfor kan de måske se dig, selvom andre mennesker ikke kan. Øv dig med små dyr til at begynde med. Det kunne være en kanin, en hund eller kat derhjemme, eller et egern ude i skoven.

Når du først har styr på de mindre dyr kan du give dig i kast med de større og klogere dyr. Mennesker har sneget sig ind på dyr siden tidernes morgen. Du har et naturligt talent gemt inde i dig. Så brug også din sunde fornuft. Læg mærke til dyret, tag chancer og mærk spændingen.

Lugten

Mange dyr, som f.eks. rådyr, har en rigtig god lugtesans, og du skal gøre dig særligt umage for at de ikke opdager din lugt.

Så sørg for ikke at lugte kraftigt. Brug ikke parfume eller duftsæbe. De lugte kan afsløre sig med det samme. Men sørg samtidig for at være ren, så du ikke bliver afsløret fordi du lugter under armene eller ud af munden. Også bålrøg kan lugtes på lang afstand.

Det kan være en fordel at bruge slørings-dufte. Altså dufte der skjuler din rigtige duft. Hvis du sniger dig i granskov kan du gnide dit tøj i grankogler, og i bøgeskov kan du bruge bøgeblade.

Og så er der vinden. Den bærer dig duft med sig, og den sikreste måde at undgå afsløring er hvis vinden blæser fra dyret og over mod dig. Snig dig eventuelt uden om dyret på større afstand for at få vinden imod dig.

Er du på udkig efter rådyr, er det også bedst hvis du holder dig fra dyrestierne. Hvis du afsætter din lugt der hvor rådyrene går, er du sikker på at de er ekstra på vagt.

Synet

Mange vaskemidler indeholder UV-aktive stoffer. Det gør tøjet særligt strålende og friskt at se på, men det ekstra UV-lys får dig til at lyse op som et neonlys. Så prøv at undgå. Vælg generelt mørke, brune og grønne nuancer, der falder i et med skoven.

Det kan være en fordel ikke at snige dig direkte frem mod dyret, men i stedet sigte en smule forbi. På den måde virker du ikke som et rovdyr. Hvis du har vinden i ryggen, kan du også med fordel snige dig uden om dyret indtil du har vinden imod dig. Mange mener også at det kan være en fordel at opføre sig lidt som et får eller en ko. Altså bevæge sig lidt skødesløst og uinteresseret, og måske lade som om du bare er ude for at lede efter græs eller blade.

Lyden

Når du sniger dig ind på et dyr skal du være stille. Gå helt forsigtigt og langsomt, kravl om nødvendigt. Mange lærer aldrig den rigtige snignings-gang, men det er faktisk slet ikke så svært:

  1. Stå på begge ben. Læg så langsomt al vægten over på det ene ben og løft det andet.
  2. Flyt benet et stykke frem og mærk forsigtigt efter et godt sted at sætte foden. Hold stadig al din vægt på den ene fod.
  3. Når du har fundet et sikkert og lydløst sted at sætte din fod, begynder du at lægge vægten over, mens du mærker efter om grene knækker. Du kan altid løfte din fod igen og finde et bedre sted at sætte den.

Snigning skal udføres ekstra forsigtigt og tålmodigt. Men her er det igen en fordel hvis du har vinden imod dig. Så bæres lyden heller ikke så let hen mod dyret.

Hold øje med fuglene, også selvom du sniger dig ind på et rådyr. Hvis fuglene opdager dig og begynder at opføre sig anderledes, så vil rådyret opdage det med det samme. Det er naturligvis endnu lettere hvis du går på alle fire, hvor du kan holde vægten på tre af lemmerne, mens du flytter den fjerde.