Hver lørdag eftermiddag
"Hver lørdag eftermiddag" (også "Af banen her kommer heltene") er en humoristisk spejdersang. Den optræder i alle spejdersangbøger uden forfatter, men er oprindeligt skrevet af en A. Holgersen og udgivet i 1932.
Hver lørdag eftermiddag
(mel: gl. sekstur)
Hver lørdag eftermiddag så ta’r
jeg cyklen af skuret og gør mig klar,
så pakker jeg mig
en stor pakke mad
(og trykker den vældig flad).
En kniv, en gaffel og en ske,
tre fjerdingpund singallathe,
en kaffekande med skavank,
tre kopper uden hank.
Af banen, her kommer heltene,
vi skal ud og ligge i teltene,
under himlen høj, det er så spøg,
og her kommer vi i vort spejdertøj.
(Det er ikke noget at grine af)
Og lejrbålet vi har så kær,
hver aften så fælder vi flere træer,
så bruger vi lidt petrolium og sprit,
og bålet det bli'r så hedt.
- Og mens vi laver ildebrand
vi synger "Der er et yndigt land",
når bålet ikke blusser mer',
så fælder vi blot et par træ'r.
Af banen...
Når lejren endelig går til ro,
så finder vi teltet, hvor vi skal bo,
så kryber vi ne´r I posen, I ser:
vi har jo en pose hver,
men li´som hos ansjoserne
vi tit er fler i poserne,
så snorker vi i dur og mol
“I natten så klam og så kold”
Af banen...
Melodi
Melodien er en gammel sekstur, altså en folkedans-melodi. Du kender måske "Totur fra Vejle", som altså har to ture. En sekstur har dog ikke nødvendigvis seks ture, men bliver i stedet danses som den femte dans (efter en totur, tretur, firtur og en femtur).
Variationer
Imellem omkvæd og vers synges der normalt enten "Umba umba umba" eller "Det er ikke noget at grine af" på en melodi der ligner melodi-stykket fra Røvervisen fra "Folk og røvere i Kardemomme by". Den kan høres i afsnittet "Hver lørdag eftermiddag" fra Spejderliv podcast.
I andet vers synges "Det er et yndigt land" ofte på sin egen melodi, ligesom man kan rejse sig op og holde hånden for brystet, hvis man så lyster.
Historie
Som afdækket af Spejderliv podcast er sangen slet ikke en spejdersang, men en parodi over lejrklubberne i 1920'erne og 1930'erne. På det tidspunkt havde man fået søndagsfri og en halv fridag om lørdagen, cyklerne og teltene var blevet forbedret. Derudover havde en del forældre nu erfaring med at sove i telt fra deres tid i spejderbevægelsen. Derfor begyndte mange familier at cykle inde fra de indeklemte storbyer og ud på landet, hvor de slog telt op og levede i naturen.
I 1932 udkom en dobbelt lak-plade med en sketch om lejrklubberne på A-siden og netop denne sang på B-siden. Den ikoniske linje: "Og her kommer vi i vort spejdertøj" lyder dog i denne udgave: "Og vi er så fulde af legetøj". Både sketch og sang opføres af revyskuespillerne Axel Boesen og Carl Fischer mens forfatterskabet er tilskrevet en nu ukendt A. Holgersen.
Sangen har i denne udgave hele seks vers. Den kan lyttes på tjenesten archive.com.
Sangen optræder første gang i medlemsbladet "Pigespejderen" for Det Danske Pigespejderkorps i blad nr. 7 fra August 1937. Allerede her er sangen beskåret til de nutidige tre vers. Derudover har Fyns Spejder- og FDF-museum en sangbog fra pigespejderchefen Elisabeth Flagstad, hvori der ligger et maskinskrevet indstik med en tidligere udgave af sangen.
Sangen indgår i DDP sangbogstillæg fra 1939 og i en egentligt sangbog fra 1941. I 1971 udgiver DDP og Det Danske Spejderkorps en fælles sangbog, hvori sangen også indgår. I 1976 udgiver alle fire korps (altså nu med KFUK-Spejderne og KFUM-Spejderne) en fælles sangbog hvori sangen indgår. Derfra er sangen kendt i alle korps og udgives derefter i deres egne sangbøger.