Nattesyn

Fra SPJDRpedia

Nattesyn handler om at se om natten ved meget svagt lys. Med almindelige lommelygter med hvidt lys, kan du oplyse din vej om natten, men den ødelægger også dit nattesyn. Så snart dine øjne kigger på kraftigt, hvidt eller blåt lys, lukker pupillerne i og bliver mindre, så du har sværere ved at se i mørke i mange minutter bagefter.

En forklaring af nattesynet i øjets opbygning kan ses her.

Et godt tip

Sluk din lygte - sluk hele patruljens lys, og brug 5-10 minutter på at stå og vænne jer til mørket - i kan tale sammen imens og planlægge turen, eller bare stå og nyde en stjerneklar nat. Brug måske tiden til at finde Nordstjernen imens. Når der er gået nogle minutter vil du opleve at dit nattesyn bliver bedre og bedre - jo længere i venter, desto bedre bliver det.

Endnu et godt tip

Bliver det af een eller anden grund nødvendigt at tænde lys, for eksempelvis at se på et kort, så hold en hånd for det ene øje, så er det kun det andet øje som bliver natteblind. Så snart du slukker din Lommelygte igen, vil du stadig kunne se i mørke med det øje, du ikke har udsat for lys.

Det kan være en fordel at have en lommelygte, som kan lyse med rødt lys. Det giver dig mulighed for at få lys nok til at se, men det røde lys ødelægger ikke så meget dit nattesyn, som hvidt, gult eller blåt lys gør det.

Endnu Endnu et godt tip

Har du først fået et godt nattesyn, så kan du oftest bevæge dig rundt i terrænnet i buldermørke - men forsøger du at kigge på en bestemt ting, så kan det være svært at se den klart. Det skyldes at menneskets øjne er bygget til at se bedst i dagslys, så når du kigger på noget, så er de de dele af dit øje som ser godt i dagslys, du bruger - de kaldes tap-cellerne. Hvis du i stedet kigger lidt ved siden af det du vil fokusere på, så bruger du i stedet stav-cellerne, og de er meget mere lysfølsomme.