Hygiejne ved madlavning

Fra SPJDRpedia

Når man laver mad — især udenfor på en lejr — er det vigtigt at have en ordentligt madhygiejne. Når man laver mad udenfor er det meget svære at holde madvarer på køl og bakterier fra jorden kan også meget lettere inficere maden.

Opbevaring

Opbevar maden forsvarligt. Det kan være svært hvis man for eksempel er på vandretur.

  • Kød, frisk fisk og mælkeprodukter skal holdes på køl inden madlavningen.
  • Lad være med at lade madvarer ligge i solen.
  • Opbevar køkkenredskaberne tørt, for eksempel i en rengjort patruljekasse.

Brug generelt din sunde fornuft. Smid madvarer ud som virker fordærvede.

Tilberedning

Det er vigtigt at adskil kød og grøntsager så grøntsagerne ikke inficeres med bakterier fra kødet. Det gøres lettest ved at bruge forskellige skærebrætter og knive til kød og grøntsager. Mærk skærebrætterne, så kød-skærebrættet bruges til alt kød.


Læg ikke skærebrætterne på jorden. Og brug ikke patruljekassen som skærebræt. Ideelt set foregår tilbedredningen ved et fint pioneret køkkenbord, så man kan stå op og arbejde.

Høj varme dræber bakterier, så man mindsker risikoen for infektion ved at gennemstege kødet og bringe al maden op til kogepunktet.

Opvask

Vask alt op i varmt vand med opvaskemiddel. Tør det af med det samme og læg det på plads, så det ikke bliver beskidt af flyvende sand og jord.

Pas på med at gemme rester til dagen efter. Det gælder især hvis I ikke kan lægge resterne på køl. Brug din sunde fornuft. Brød kan sikkert godt holde sig, mens fiskeretter ikke egner sig som restemad.