Lær at fortælle en god historie
(Omdirigeret fra Hvordan man fortæller en god historie)
Hvordan man fortæller en god historie indeholder tips og tricks til at fortælle en god historie.
Opbygning
Først skal du finde en god historie. Og den skal passe til dit publikum, og fortælles til dem på en vedkommende og interessant måde.
Du kan tage en gammel kending, men med lidt øvelse er det ofte mere vellykket, hvis du selv finder på en historie - måske endda mens du er i gang med at fortælle den. Hvis du fortæller "live" er det meget lettere at tilpasse historien til publikum.
- Forløb. En god historie har en spændingskurve. Historien begynder og spændingen bygges op indtil "point-of-no-return", hvor alle tilhørerne simpelthen bare må vide hvordan det hele ender. Historien fortsætter indtil klimaks, hvor spændingen topper, hvorefter afvikles historien mens spændingen daler indtil historien afsluttes.
- Tempo. I en god historie historie bevæger handlingen sig afsted i et tilpas tempo. Hurtigt nok til at holde tilhørernes opmærksomhed fangen, men langsom nok til at give dem plads til at danne deres egne billeder og tænke deres egne tanker undervejs.
- Velkendte elementer. Fortælleren kan bruge velkendte symboler for at gøre det lettere for tilhørene at følge med. Det kan være karakterer som drager, kæmper, hekse, riddere, indianere, soldater, prinsesser. Det kan være eventyr-tallene 3, 7, 9, 13, eller faste vendinger som "Det var en mørk og stormfuld aften".
- Overraskende elementer. En måde at prikke til tilhørenes egne tanker er ved at bruge kendte elementer på en overraskende måde. Dragen kunne være helten. Prinsessen kunne være skurken. Kongen var i virkeligheden en fortryllet frø... Men overdriv ikke de usædvanlige elementer, så det bliver for svært for tilhørene at følge med.
- Mystiske elementer. Mystiske elementer er en god måde opbygge spænding. Fungerer rigtig godt hvis elementet kan indgå i begeyndelsen af historien, men dukke op flere gange undervejs.
Fortælle-teknik
Det kræver øvelse at fortælle en historie for et stort. Det kræver både god stemme-teknik, mimik og en fornemmelse for hvordan de forskellige tilhørere oplever historien.
Her er nogle tips og tricks der kan hjælpe
- Hold kontakt med dit publikum. Undgå at læse historien op fra et stykke papir. Se i stedet dit publikum i øjnene og brug ansigtsmimik og håndbevægelser.
- Tør at holde pauser. Især de allermest spændende steder, så publikum får tid til at danne deres egne billeder. Hvis du fortæller historien 'live' kommer pauserne helt naturligt.
- Lav stemmer, så publikum kan leve sig ind i, hvem der siger hvad.
- Sæt stemningen. Er det en godnathistorie, så lad f.eks. børnene kravle i soveposen først, og sæt dig i lyset fra bålets hendøende gløder.
Stub Denne artikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe alle os andre ved at udvide den. |