Couchsurfing

Fra SPJDRpedia

Couchsurfing er en rejseform, hvor rejsende bor hos private der åbner deres hjem op for fremmede. I udveksling for gæstfriheden er kan små gaver fra hjemlandet medbringes samt godt historier. Ellers bygger udvekslingen af gæstfrihed meget på pay it forward, hvor du betaler tilbage ved at være vært for nogle andre.

Historie

Udveksling af gæstfrihed, blev etableret som koncept kort efter afslutningen af anden verdenskrig. Hvor Bob Luitweiler i 1949 startede Servas Open Doors, for at fremme globale individ-baserede relationer, der kunne være med til at skabe international fred. Med udbredelsen af internettet er der dukket flere og flere sociale netværks-sider op, der alle faciliterer udveksling af gæstfrihed.

Aktuelle netværk

Couchsurfing.org

Couchsurfing er nok det meste kendte netværk idag, og har være dominerende på markedet de sidste mange år. Alle brugere opretter en profil, hvor de beskriver dem selv, deres interesser samt værts muligheder. Når man som rejsende vil finde en vært, kan der søges på destination. Der kan så skrives personligt til mulige værter, I sin henvendelse kan det være en fordel at læse værtens profil grundigt og skrive kort og konkret hvorfor du gerne vil bo hos den pågældende person.

Servas

Servas er det oprindelige gæstfriheds udvekslings netværk, findes stadig idag. Det fungerer lidt anderledes end Couchsurfing da man skal godkendes ved at fysisk møde op til et interview. Ved rejser, lånes en oversigt over de pågældende lande. Disse indeholder information værter, traditionelt med telefon nummer, men idag bruges email også i stigende grad til at aftale udvekslingen. Brugerne og især værterne af af Servas er generelt ældre end på Couchsurfing.

Scoutface

Selvom Scoutface ikke strengt taget er et netværk til udveksling af gæstfrihed, kan netværket nemt bruges til at skabe kontakt til andre spejdere verden over, med henblik på at finde overnatning… og måske nye venner.

AirBnB

Forskelligt fra de ovenstående er at AirBnB ikke kører efter pay it forward, men i stedet bruger kapitalistiske incitamenter. Værter lejer her deres lejlighed ud til rejsende. Udvekslings-dimensionen er således skåret næsten væk, da man som rejsende ikke nødvendigvis har den store kontakt med værten.

WWOOF

World workers on organic farms, er et internationalt netværk. Rejsende får både kost og logi mod at lægge nogle timers arbejde hverdag.

BeWelcome

BeWelcome minder meget om Couchsurfing, men har et større fokus på at platformen skal være åben. Organisationen bag er – imodsætning til Couchsurfing – non-profit og softwaren, de bruger, er open-source.

Work Away

Work away

Youth for Understanding

YFU

Global Freeloaders

Til forskel fra Couchsurfing sender man på Global Freeloaders ikke "requests" direkte til en vært. I steddet sender man en offentlig besked, som alle kan svare på. Global Freeloaders har ikke en stor vision, som nogle af de andre sider, men folkene er stadig flinke.

Hospitality Club

Et mindre community end Couchsurfing. Har en lidt grimmere hjemmeside, men meget venlige brugere. Hospitality Club

Warm showers

Hovedsageligt for cyklister. Warm showers

Trustroots

Med fokus på [blaffe]re. Startede så sent som julen 2014. Trustroots

Eksterne henvisninger