Besnøringsreb

Fra SPJDRpedia

Besnøringsreb er en absolut nødvendighed hvis man skal bygge selv det mindste pioneringsprojekt. Besnøringsreb består normalt af manila-reb skåret i længder af f.eks. 5 eller 8 meter, alt efter hvad rebet skal bruges til.

Opbygning

Besnøringsreb består normalt af to til tre snoede kordeller, der selv er snoet sammen til at danne et stærkt tov. Almindeligt besnøringsreb er normalt omkring en centimeter i tykkelsen.

Nyt reb

Man kan normalt købe 200 meter manila-reb rimelig billigt. Arbejdet består så i at skære rebet op i passende længder (5/6 m er normalt godt), og takle enderne med en spansk takling. Det er langsommeligt arbejde, som passede kan udføres i vintermånederne.

Enderne kan dyppes i maling eller lak, hvis man vil gøre dem ekstra slidstærke. Har man reb af flere forskellige længder, kan man skelne dem ved at give deres ender forskellig farver.

Vedligehold

Reb bør altid vedligeholdes og gås efter, så man undgår at det knækker, mens man er ved at binde en vigtig besnøring. Sørg for at tørre rebet, hvis det er vådt, at vaske rebet grundigt hvis det er blevet beskidt med jord eller sand. Sandet kan slide rebet og give det en meget kortere levetid end normalt.

Når en af kordellerne i rebet knækker bør rebet straks kasseres.

For at få rebene til at holde så længe som muligt, bør besnøringsreb opbevares varm og tørt. For at undgå slid, bør de ikke ligge på gulvet eller i en kasse, men i stedet kvejles op og hænges i bundter af 10 på en knage.

Opkvejling

Når reb rulles sammen i små bundter siger man at rebet bliver kvejlet op. Her er det vigtigste at opkvejlingen ikke let går op igen, men samtidig er let at løsne, når rebet skal bruges. En metode er at:

  1. Samle rebets to ender.
  2. Folde rebet sammen i små "løkker".
  3. Bruge det sidste del af rebet (der også er en løkke), til at snøre rundt om det opkvejlede reb.
  4. Afslut ved at føre reb-ende-løkken igennem det opkvejlede reb. Rebet kan nu bæres i den fremkomne løkke, der fungerer som håndtag.
  5. Saml 10 reb ved at samle håndtags-løkkerne i et enkelt reb.

Her er en kort videoinstruktion, der viser principperne bag: