Båltyper

Fra SPJDRpedia

Bål kan bygges op på mange forskellige måder. Man taler derfor om forskellige båltyper. Hver båltype har sine fordele og ulemper.

Båltyper
Båltype Fordele Ulemper
Pyramidebål Det mest almindelige bål. Bruges ofte som start-bål til de andre båltyper. Let at bygge og vigtigt at mestre. Kræver ophæng eller rist, hvis der skal laves mad på det. Egner sig ikke til båltænding under vanskelige forhold.
Jægerild God til madlavning på vandretur, da gryderne let kan stilles direkte på bålet. Også god til at skærme og udnytte vinden. Kræver to store kævler, hvilket kan være svært at skaffe. Varmen bliver meget koncenteret, så det er ikke et velegnet lejrbål.
Stjernebål God til langtidsbål. Brænder langsomt, fordi kun enderne af brændet ligger i bålet. God til at lille bål. Kan sagtens varme vand i en keddel. Kræver megen plads til de lange stykker brænde. Giver ikke megen varme, så fungerer dårligt ved madlavning til mange.
Berberild God til spare på brændet. Det bedste bål, hvis brændet er lidt vådt, da det nederste brænde kan tørre, inden det skal brænd. Ved madlavning er det rarest at benytte en rist eller et ophæng.
Pagodebål Et højt og flot bål. Bruges ofte som lejrbål eller hyggebål. Fungerer mindre godt til madlavning. Brænder forholdsvis hurtigt, medmindre der bruges særligt store kævler.