Byg en omvendt geocache

Fra SPJDRpedia
(Omdirigeret fra Omvendt Geocache)
Byg en omvendt geocache
Aldersklasse 15+ år
Antal ca. 5
Tid 20+ timer
Pris 800 - 1400 kr.
Kontakt Kim, Klan Picnic

Du kender sikkert en almindelig geocache, hvor du med et UTM-koordinat og en GPS-modtager kan gå på jagt efter hemmelige "skatte" gemt rundt omkring i det ganske land. Men hvad vil der ske hvis du vender det koncept på hovedet? Jo så ender du med "den omvendte geocache" eller "the reverse geocache". Her starter du med skatten, som er gemt inde i en lukket boks. Tricket er at boksen kun kan åbnes når du er på et ganske bestemt sted. På boksen er et lille display, der viser hvor langt der er til "åbningsstedet". Du har så f.eks. 10 forsøg og skal så nå at åbne boksen inden alle forsøgene er brugt op. På en måde virker det hele lidt som "tampen brænder".

Historie

Idéen begyndte i USA hvor Mikal Hart begyndte at bygge en fødselsdagsgave til sin franske ven og hans familie. hele idéen var at boksen kun kunne åbnes ude på en fransk ø i den engelske kanal. Måske ikke lige den fødselsdagsgave man bliver allermest begejstret for?

Men Mikal dokumenterede sit arbejde på sin blog arduiniana.org, og det gjorde at idéen hurtigt kunne slå rødder. For det er ikke helt let at lave en omvendt geocache. Første skal man have en boks, et display og en lås, og så skal man så koordinere det hele med en GPS der kan holde styr på at kassen er det rigtige sted...

Selvom vi hverken har loddet eller leget med elektronik siden folkeskolens syvende klasse, var vi så tændte på ideen at vi kastede os ud, hvor vi ikke kunne bunde. Heldigvis havde Mikal udgivet en god vejledning til den omvente geocache, så helt fortabte var vi ikke.

Materialer

Materialelisten er lang og indeholder bl.a:

  • En arduino, som er en slags mikrocomputer der samler alle trådene.
  • En GPS-chip, til at holde styr på stedet.
  • En knap, ja rigtigt... til at trykke på.
  • Et 2x8 display med baggrundsbelysning. Tjek.
  • En lille motor til at låse og åbne kassen.
  • En batterikasse til batterierne.
  • En strøm-sparings-dims, der slukker strømmen i kassen, når den ikke lige bruges.
  • En masse ledninger til at forbinde tingene, samt diverse modstande, dioder, usb-kabler, lodde-kolber, træ, skruer, søm, beslag osv...
  • Det er svært at give et 100% skarpt styr på udgifterne, men når man starter helt fra bunden koster en omvendt geocache nok omkring 1400 bobs. Har man loddeudstyr og ledninger, kan man nok holde det nede omkring de 800 stærke. Det dyreste er GPS-chippen (400DKK) og displayet (200DKK) og arduinoen (160DKK).

Bygge, bygge, bygge

Vi var som sagt lidt rustne til at lodde, og folkeskolens sløjdarbejde lå også lidt langt væk... Det elektroniske diagram tegnede vi som:

(Billede på vej)

Dernæst klapsede vi en lille trækasse sammen og kastede lidt sort maling på, så vi endte med denne her konstruktion.

Omvendt geocache welcome.jpg

Låsen er sådan set ret simpel. Det består af en motor, en spisepind og så nogle øjeskruer der er monteret på både bund og top. Motoren kan så skubbe spisepinden igennem øjeskruerne, og dermed låse skatten inde... muhahahaha!... eller... øh...

Omvendt geocache indmad.jpg

Man skal naturligvis overveje hvad der sker hvis batterierne løber tør for strøm, og kassen stadigvæk er låst. Derfor tilføjede vi et lille usb-stik, så der var mulighed for at åbne boksen uden at skulle smadre vores sammenklapsede og sortmalede trækasse.

Software

Arduinoen skal programmeres så den kan få alle elementerne til at spille fornuftigt sammen. Det kræver lidt tålmodighed. Man skal først og fremmest bruge programmellet fra arduino.cc, så man kan tale med Arduinoen. Dernæst skal man skrive en "Sketch". Vi har lagt vores hjemmehackede program op på github.com/spjdr/reversegeocache.

Leg

Når det hele er bygget sammen, skal man naturligvis bruge kassen i spejderløb og til det ugentlige møde. God geocaching.