Berettermodellen

Fra SPJDRpedia
Skift til: Navigation, Søgning

Berettermodellen (også kendt som Hollywoodmodellen) er en model for den dramatiske udvikling i en fortælling. Den beskriver spænding som funktion af tid, og den dramaturgi er brugt i utallige film, bøger og teaterstykker. Berettermodellen er også et godt værktøj til design af tematiske forløb i spejder-sammenhænge fx. natløb, hvor den ofte bruges sammen med aktantmodellen.

Indholdsfortegnelse

Modellen

Berrettermodellen

Modellen består af 7 dramatur faser, hver med sit formål i fortællingen:

Anslag 
Dramatisk start der fanger modtageren.
Præsentation 
Persona og rammer introduceres.
Uddybning 
Historien opbygges.
Point of no return (PONR)
Ingen vej tilbage.
Konfliktoptrapning 
Historien bliver stadig mere intens.
Klimaks 
Når spændingen er på sit højeste kommer der endelig en konflikt løsning.
Udtoning 
Historien rundes af.

Planlægning af tematisk forløb

Berettermodellen kan være et godt værktøj til at designe succesfulde tematiske forløb. Anvendes berettemodellen i opbygningen af dramaturgien, sikrer du at spejderne kan fastholde interessen for plottet hele vejen igennem.

Prøv at tegne en stor berettermodel på et A3 ark. Skriv handlingsforløbet for jeres natløb ind under den og se hvordan, det passer. Typisk vil I opdage, hvordan I kan justere jeres historien, så den udfolder sig mere hensigtsmæssigt over tid.

Vigtige plots

Der findes en del standard-historier som eventyr- og historieforfattere har haft succes med. Hvis du savner inspiration, kan du for eksempel starte med den følgende liste. Den er blandt andet inspireret af The Seven...Actually Nine Basic Plots According to Christopher Booker.

Monsteret

I dette plot er der en klar fjende fra start til slut. Det er måske det mindst forvirende, hvis man laver aktiviteter til yngre aldersgrupper.

Et eksempel kunne f.eks. være den onde julenisse, der stjæler julegaverne på juleturen; eller det kunne være den tapre skrædder der kæmper mod de to store kæmper.

Anslag Præsentation Uddybning PONR Optrapning Klimaks Udtoning
Monsteret viser sig Helten får/tager opgaven Helten forbereder sig til kampen Frustration: Monsteret viser sig uovervindeligt Monsteret hærger Helten skifter strategi og vinder Helten belønnes med rigdom/kærlighed/slik

Fattig til rig

Dette plot giver god mulighed for at lege med moralske dilemmaer.

Det perfekte eksempel er Fyrtøjet, men i steddet for penge, kunne spejderne også få for meget popularitet/helbred/viden. Gummitarzan er et andet eksempel.

Anslag Præsentation Uddybning PONR Klimaks Udtoning
Helten er fattig, stolt, naiv Der sker noget i heltens liv, der gør dem "rige" Helten får smag for "rigdom" Alting går galt, helten mister sin "rigdom" Helten opdager sin indre styrke uden "rigdom" Helten finder ud af og vinder hvad de virkeligt har brug for i livet

Missionen

Denne model handler om en rejse, ala Odysseen og Ringenes Herre. Det giver derfor mening at bruge den på en hike eller en længere lejr som flytter sig hver dag, f.eks. en kanotur.

Anslag Præsentation Uddybning PONR Klimaks Udtoning
Der er problemer, men ingen ved hvorfor/hvad der kan gøres Helten får en vision/hint om at nøglen til problemerne er langt væk Helten rejser og møder mange venner/udfordringer/fjender på vejen Tæt på målet opdager helten en ny en svær, uforudset udfordring Helten overvinder den sværeste udfordring Helten får skatten og reder sit hjemland
Personlige værktøjer
Navnerum

Varianter
Handlinger
Navigation
Værktøjer