Aktantmodellen

Fra SPJDRpedia
Skift til: Navigation, Søgning

Aktantmodellen er en model til analyse af personers indbyrdes relation. I litteraturen er den særligt relevant i eventyrgenren der ofte følger den nøje. Hermed sikres en god dynamik imellem fortællingens personer. Sammen med berettermodellen er aktantmodellen, et godt værktøj til design af tematiske forløb i spejder-sammenhænge og aktiviteter som fx. natløb.

Modellen

Giver 
Personen der er giver af objektet. F.eks. kongen som giver sin datter til helten.
Objekt 
Er målet for subjektet, helten vil gerne rede prinsessen. Samtidigt kan objektet være belønningen.
Modtager 
Typisk samme person som subjektet, helten får prinsessen efter at have reddet hende. Der kan dog være fortællinger hvor det ikke er den samme person.
Hjælper 
Personen som støtter subjektet i sin mission, den vise mand som hjælper helten med at finde ud af hvordan han kan besejre dragen.
Subjekt 
Hovedpersonen, som fortællingen drejer om, helten som skal rede prinsessen og vinde hende og det halve kongerige.
Modstander 
Skurken der forhindrer subjektet at nå sit mål, dragen som har tager prinsessen til fange.

Planlægning af tematisk forløb

Aktantmodellen kan være et godt værktøj til at designe succesfulde tematiske forløb. Anvendes aktantmodellen i opbygningen af personernes indbyrdes relationer, sikrer du der opstår en interessant dynamik imellem dem. Prøv at tegne en stor aktantmodel på et A3 ark. Skriv jeres planlagte personer for jeres forløb ind under hver overskrift. Typisk vil I opdage, hvordan I kan gøre jeres historie mere dynamisk ved at tilføje en ekstra person eller ændre en af jeres personer.

Personlige værktøjer
Navnerum

Varianter
Handlinger
Navigation
Værktøjer