Creative Commons

Fra SPJDRpedia
Skift til: Navigation, Søgning
Creative Commons
CC-logo.svg

Creative Commons er en non-profit organisation, som fremmer delingen og brugen af kreative værker med gratis juridiske værktøjer.[1] På dansk oversættes Creative Commons nok bedst med Det Kreative Fællesskab.

Indholdsfortegnelse

Hvad er Creative Commons?

Når du skaber et værk for eksempel ved at skrive en tekst, tegne en tegning eller tage et foto, så ejer du (med nogle få undtagelser) alle rettigheder til det værk. Den del af lovgivningen der tager sig af dine rettigheder kaldes ophavsret.

Men hvad gør du så, hvis hvis du gerne vil give andre muligheder for at videregive, ændre eller måske sælge dit værk? En mulighed er at frigive værket under en af de juridisk gældende licenser som Creative Commons har udarbejdet. Det betyder blandt andet alle - amatørfotografer, hobbydesignere, store virksomheder, din mormor - kan frigive deres fotos, musik, tekst, design osv. uden at skulle igennem den store juridiske mølle.

Creative Commons licenser er sammensat af forskellige grundlicenser. De første to er frie licenser,

Attribution Navngivelse (BY) Du må kopiere, modificere og gøre værket tilgængeligt for almenheden og bruge værket kommcercielt, sålænge du sørger for navngivning på den måde, der er angivet af rettighedshaveren og licensgiveren. BY skal forstås som det engelske forholdsord by (dansk af).
Share-alike Del på samme vilkår (SA) Kopier eller bearbejdede udgaver af værket skal frigives under samme licens som værket. SA er kort for Share-Alike (dansk: Del på samme vilkår).
Mens de to efterfølgende licenser ikke er frie licenser.
Non-commercial Ikke-kommerciel (NC) Værket må kun kopieres, bearbejdes og videreformidles hvis det ikke sker med kommercielle formål. NC er kort for det engelske Non-Commercial.
Non-derivative Ingen afledte værker (ND) Værket må kopieres og videreformidles, fremvises osv. Men værket må ikke bearbejdes eller remixes. ND er kort for det engelske No Derivatives.

Sammensatte Licenser

De fire grundlicenser kan så sættes sammen til mere komplette licenser. Herefter følger en ufuldstændig oversigt over de sammensatte licenser, der er relevante i spejdersammenhæng.

Creative Commons BY-SA 3.0 Unported

Se den fulde beskrivelse på creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

Værket altså genudgives, kopieres, ændres og bruges på betingelse af den oprindelige forfatter krediteres, og at de afledte værker også frigives som CC BY-SA 3.0.

Unported henviser til at licensen ikke er specificeret til et enkelt lands lovgivning, men i stedet baserer dig på internationale aftaler og konventioner.

Det er også den licens som Wikipedia og SPJDRpedia bruger.

Creative Commons BY-NC-SA 2.5 DK

Se den fulde beskrivelse på creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/dk

Værket må altså distribueres, kopieres, ændres og bruges, sålænge det ikke er til kommerciel brug, at den oprindelige forfatter krediteres, og at afledte værker i øvrigt også frigives som BY-NC-SA 2.5 DK.

DK betyder at licensen er tillempet så den eksplicit henviser til dansk lovgivning. Det Danske Spejderkorps frigiver al deres indhold på dds.dk under denne licens.[2]

Kilder

  1. About-page at CreativeCommons.org
  2. Det Danske Spejderkorps om ophavsret og licenser på dds.dk
Personlige værktøjer
Navnerum

Varianter
Handlinger
Navigation
Værktøjer