Tyveknob

Fra SPJDRpedia
Skift til: Navigation, Søgning
Ad trefoil knot.svg Tyveknob
Tyveknob.jpg

Et tyveknob. Bemærk at de to tampe stikker ud på hver sin side af knobet.

Et tyveknob er en variation af Råbåndsknobet, der efter sigende kan bruges til at afsløre eventuelle indbrudstyve.

Indholdsfortegnelse

Instruktion

  1. Form en løkke på den ene tov-ende.
  2. Flet den anden tov-ende igennem løkken, så knobet får samme form som et råbåndsknob, men tampene stikker ud på hver sin side af knobet.

Tyveknobet er ikke stabilt lige som råbåndsknobet. Hvis du trækker hårdt i de lange ender af rebet, kan du se det "løbe" og til sidst går det op. Derfor bør du konsekvent fravælge tyveknobet til fordel for råbåndsknobet når du laver tovværksarbejde.

Anvendelse

Bind et tov om din patruljekasse eller din teltindgang, så tovet "låser" kassen eller teltet. Bind tovet sammen med et tyveknob. Gå dig en tur i lejren, tag på løb eller til lejrbål.

Tanken er at en uopmærksom indbrudstyv vil tro at rebet er brundet med et råbåndsknob. Hvis han derfor binder "låsen" op og sletter sporene ved igen at binde låse-rebet med et råbåndsknob, kan du let afsløre, at der faktisk har været tyve på spil.

Tricket virker bedst, hvis der normalt ville være bundet råbåndsknob om den tænkte genstand. F.eks. er en snor bundet om toppen af en pose mere realistisk end én bundet om dine sko.

Et tyveknob er nok ikke nok til at stoppe en mestertyv, men historien om knobet er en sjov motivation, når man er ved at lære knob. Historien er let at dramatisere i en episk temaramme på en spejderlejr eller i et længere mødeforløb.

Tyveknobet i spejderverdenen

Til DM i Spejder 2010 handlede en del af temahistorien om, at et stort kunsttyveri blev afsløret på grund af et tyveknob.

Plakattekst fra DM i Spejder 2010.

Yderligere læsning

Personlige værktøjer
Navnerum

Varianter
Handlinger
Navigation
Værktøjer