Meta:Skabeloner

Fra SPJDRpedia

En skabelon er en wiki-artikel, som kan indsættes i andre wiki-artiker. For eksempel er stub-skabelonerne gode eksempler på skabeloner.

Alle skabelon-artiklerne skal følge formatet Skabelon:Navn. De kan så inkluderes i en anden artikel ved at pakke skabelon-nanvnet ind i to krøllede parenteser. Den generelle stub-skabelon, kan for eksempel findes på Skabelon:Stub og indsættes ved at skrive {{stub}}.

Nogle skabeloner tillader også en eller flere indstillinger. Indstillingerne skrives efter skabelon-navnet adskilt med en lodret streg |. Det sker for eksempel med ikon-skabelonen, hvor {{ikon|knob}} giver navnet på knob-ikonet Ad_trefoil_knot.svg.

Med længere skabeloner kan man også give indstillingerne navne. For eksempel kan man indsætte en infoboks til knob-artikler med skabelonen Skabelon:Infoboks Knob ved at opgive knobets navn og et billede:

{{Infoboks Knob
|navn=Råbåndsknob
|billede=Raabaandsknob.jpg
}}
Ad trefoil knot.svg Råbåndsknob
Raabaandsknob.jpg

De forskellige indstillinger skal gerne være forklaret på skabelonens egen side. Hvis det ikke er tilfældet kan man kigge i skabelon-teksten og prøve at tyde koden. Alternativt kan man efterspørge en forklaring på skabelonens diskussionsside.

Almindelige skabeloner

Formatering af tekst

Der findes forskellige skabeloner som kan bruges til at formatere tekst. De mest almindelige er at farve teksten.

{{blå|En dejlig blå tekst}} bliver til En dejlig blå tekst.
{{rød|En dejlig blå tekst}} bliver til En dejlig rød tekst.
{{grøn|En dejlig blå tekst}} bliver til En dejlig grøn tekst.

Andre skabeloner

Stubskabelonerne
Stub-skabelonerne har sine helt egen side med en dybdegående beskrivelse af hvordan de virker og hvordan de bruges. Se mere på Meta:Stubprojekt.
Ikoner
Der findes en skabelon, der kan indsætte ikonerne fra Ambidexter sw de passer til emnet. Se mere hvordan om man gør det på Meta:Ikoner.
Huskekort
Der findes også skabeloner til at lave små huskekort. Se mere om hvordan det foregår på Huskekort/Skabeloner.

Byg din egen skabelon

Mangler du en skabelon, men har du ikke evnerne til at bygge den selv, kan du efterspørge en skabelon på diskussionssiden til denne side.

Det kan godt tage tid at bygge sin egen skabelon. Det er klart en fordel at være velbevandret i wiki-syntaks, og måske kende lidt til HTML. Der er nogle yderligere tricks man skal lære for at bruge skabeloner.

Indstillinger

Skal din skabelon bruge indstillinger, kan du bruge tre krøllede parenteser {{{1}}} til at henvise til indstillingen. For eksempel ser teksten til Skabelon:Blå sådan ud:

<span style="color:blue">{{{1|}}}</span>

Her henviser 1-tallet til den første indstilling. Så når man bruger {{blå|Tekst}} bliver indstillingen "Tekst" sat ind i stedet for {{{1|}}}. Den ekstra lodrette streg efter 1-tallet, angiver en standardindstilling. Hvis der ikke er nogen indstilling indsættes standardindstillingen (i vores tilfælde indsættes ingenting).

<noinclude> og <includeonly>

Der findes to tags, der kontrollerer hvad hvilke dele af artiklen, der skal vises, når artiklen vises normalt, eller når den inkluderes i en anden artikel.

Denne tekst vises altid.
<noinclude>Dette vises på kun artiklen.</noinclude>
<includeonly>Denne tekst vises kun, når skabelonen indsættes i en anden artikel.</includeonly>

Noinclude bruges normalt til at vise dokumentationen for skabelonen, så det kun er på skabelonsiden at man får hele beskrivelsen med.

Incldueonly bruges til selve skabelonen; også hvis skabelonen skal putte artiklerne i en bestemt kategori. Skabelon:Stub tilføjer for eksempel artiklerne til Kategori:Artikelstump med koden,

<includeonly>[[Kategori:Artikelstump]]</includeonly>

Mellemrum og linjeskift

Fordi mellemrum og linjeskift i skabelon-artiklen også bliver inkluderet, ser kildeteksten til en skabelon ofte ret rodet ud, fordi man vil undgå at inkludere linjeskift. Det er altså med vilje at alt er skrevet sammen, og ser forvirrende ud.

MediaWiki arbejder på at implementere et rigtig programmeringssprog kaldet Lua til at håndtere skabeloner. Når det sker, implementerer vi det naturligvis også på SPJDRpedia.