Hugorm

Fra SPJDRpedia
To forskellig-farvede hugorme. Bemærk det karakteristiske zigzagmønster på den enes ryg.

Der findes to slags slanger i Danmark. Den ene er hugormen (latin: Vispera berus), en brungrå slange med et zigzag-mønster, der dræber sit bytte med sit giftige bid.

Man kan lettest kende forskel på hugorme og snoge ved at kigge efter de to gule pletter, som snogen har i nakken.

Hugormen lever mest i klitområder tæt på kysterne. På mange små øer som f.eks. Als og Samsø, findes der slet ikke hugorme.

Hugormen går i hi hver vinter. Den sover i en hule omkring en meter under jordoverfladen. Om sommeren finder man den oftest i let bakkede områder, hvor den let kan styre sin kropstemperatur ved at ligge i solen eller i skyggen.

Gift

Når hugormen bider, afsættes der kun en lille mængde gift. Giften er ikke særlig stærk, men bliver man bidt af en hugorm, bør man altid søge læge og helst indenfor en halv time.

Børn under 12 år, gravide, ammende, ældre eller svagelige bør køres direkte på sygehus efter hugormebid. Bliver man bidt andre steder end på arme og ben bør man ligeledes tage på sygehuset. Sidste dødsfald forårsaget af et hugormebid skete i 1984.

Fredning

Hugormen er totalfredet i Danmark, og det er generelt forbudt at genere, flytte og dræbe hugorme. Findes hugormen i områder tæt på børn kan man forsøge at flytte hugormen så forsigtigt som muligt. Kun hvis det er umuligt at flytte hugormen, kan den til nød dræbes.

Yderligere læsning